lördag 3 december 2011

En stark jobbpolitik kräver starka kommuner

Efter Leif Pagrotskys, Weidelich mfl seminarium konstaterade Leif Petersson att det finns en hel del att diskutera och ta ställning tillnär det gäller politiken för en utvidgad arbetsmarknad. Hur ska vi t ex hantera situationen i de kommuner som tar emot arbetspendlare men av olika skäl inte får inflyttning och därmed skattepengar för det av samhällsservice som förutsätts? Finns det något sätt som kommuner som Gällivare eller Pajala kan kompenseras? Eller rent av få hjälp med investeringarna i bostäder och nödvändiga samhällsfunktioner?

Tilltron finns!

Håkan Juholt inleder förtroenderådet med ett riktigt klassiskt tal. Ett tal om socialdemokratins innersta kärna och viktigaste uppdrag. Med högerreringens skattesänkarpolitik handlar det förstås först och främst om att hela tiden vara bättre. Eller som Håkan uttryckte det: -Det allvarliga nu är avsaknaden av politik och avsaknaden av ansvar. För oss socialdemokrater är det en självklar utgångspunkt att politikens ansvar är att rusta Sverige för framtiden."
Från det är steget väldigt kort till det allra viktigaste : att ge människor hopp!

fredag 2 december 2011

En helg för samtal om politiken i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet

Sammanlagt är vi nio s-företrädare i Norrbotten som i olika roller -ombudsmän, ombud och ledamot i partistyrelsen - just nu laddar - packar, funderar och läser - inför helgens förtroenderåd i Stockholm. På agendan står en rad strategiska frågor för socialdemokratin men också för landet. Huvudfrågorna handlar om hur vi ska utveckla den kunskapsbaserade ekonomin."" Vi ska konkurrera med med kunskap och utveckla såväl produktion som tjänster med ett allt större kunskapsinnehåll." 
 Det låter lätt som en trolleriformel - men innebär i det läge som Sverige, Europa och stora delar världen, befinner sig i en fullkomlig revolution och makalös kraftsamling. För mitt i den finanskris som nu alltmer ger avtryck i svensk vardag - näringsliv och arbetsmarknad - så vill vi socialdemokrater investera i människor och samhälle. I utbildning infrastruktur, i bostäder och välfärd.
Självklart ställer en sådan tydlig politisk vilja krav på konkreta insatser och gemensamma uppoffringar. Det kommer med andra ord att behövas en hel del diskussioner och samling kring gemensamma beslut under den stundande helgen. Men märkligt nog är det inte spänningen inför de säkert både tunga och krävande diskussioner och beslut som dominerar. Nej precis som under hela hösten ligger allt fokus på en rad icke-frågor. Som: vem har sagt vad i frågan om förtroendet för Håkan Juholt. Och har s-medlemmar och förtroendevalda förtroende?

Vi fullkomligt dignar under utmaningar - inte minst i Norrbotten - och borde ägna all kraft och vilja till att utveckla parti, politik och landet för att klara av att möta upp  en del av de frågor vi har framför oss. Hoppas helgen kan ge inspiration åtminstone till det - att lägga fokus där det behövs!